Thursday, June 19, 2008

Προς τον Δήμαρχο Ζωγράφου

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

Ζωγράφου Τ. Κ. 15773

19 Ιουνίου 2008

Προς τον Δήμαρχο Ζωγράφου

Κύριο Ιωάννη Καζάκο


Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε:


Καθώς ο Δήμος μας είναι ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους Δήμους της Αττικής με ταυτόχρονη αύξηση των τροχοφόρων στην περιοχή και δεδομένου ότι το 82% των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα γίνεται στις πόλεις, απαιτείται η λήψη επιπλέον προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των κατοίκων και κυρίως μέτρων πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων.


Στην περιοχή μας, μία περιοχή με Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη, καφετέριες, μία περιοχή όπου έχει κίνηση και ζωή μέρα και νύχτα, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στους δρόμους. Και όμως Η ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΜΕΝ ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΙΠΗΣ Η ΔΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ.


ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ


Στη λεωφόρο Παπάγου, επειδή σίγουρα ο δρόμος αυτός δεν πληροί τους περιοριστικούς όρους της Υπουργικής Απόφασης για τοποθέτηση μειωτήρων ταχύτητας, θα μπορούσε στο ρεύμα προς Αθήνα, το οποίο είναι κατηφορικό, 1) να γίνουν στο οδόστρωμα ειδικές διαμορφώσεις π.χ. εφαρμογή τραχείας επιφάνειας, ούτως ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα. 2) Επίσης, να τοποθετηθούν κατά μήκος της λεωφόρου πινακίδες, οι οποίες να καθορίζουν το όριο ταχύτητας το οποίο δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Στην κατηφόρα τα λεωφορεία και κυρίως τα διπλά λεωφορεία, δεν είναι εύκολο να σταματήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, τα οποία κατηφορίζοντας δεν προλαβαίνουν να σταματήσουν, όταν τρέχουν φυσικά, με αποτέλεσμα να παραβιάζουν το κόκκινο φανάρι. 3) Επί του πλάτους των δρόμων στις διασταυρώσεις όπου υπάρχουν φανάρια, να αναγραφούν συνεχείς γραμμές, οι οποίες να καθορίζουν τη θέση πριν από την οποία οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν την πορεία τους. 4) Όπου δε επιτρέπεται η διάβαση πεζών να διαγραμμιστεί η διάβαση όπως ορίζεται από τον Κ.Ο.Κ. 5) Θα μπορούσε στη Λεωφόρο Παπάγου, ακριβώς πριν από τα φανάρια να αναγραφεί η λέξη STOP στο οδόστρωμα. 6) Θα μπορούσε ακόμα να τοποθετηθούν προειδοποιητικά σήματα που να δείχνουν ότι ακολουθεί φωτεινή σηματοδότηση.


Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να στερήσουμε από κάθε ασυνείδητο οδηγό τροχοφόρου το δικαίωμα να παρανομεί εκθέτοντας τόσους ανθρώπους σε κίνδυνο.

7) Σε όλους τους δρόμους τους ερχόμενους από Ιλίσια και οι οποίοι καταλήγουν στην Λεωφόρο Παπάγου, π. χ. Πολυφήμου, Ισοκράτους, Ιάσονος Μαράτου κ.τ.λ. στο σημείο ακριβώς που οι δρόμοι αυτοί σταυρώνουν με την λεωφόρο και υπάρχει η πινακίδα του STOP θα έπρεπε να υπάρχει μία συνεχής γραμμή επί του πλάτους των λωρίδων κυκλοφορίας, η οποία να καθορίζει την θέση προ της οποίας οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν την πορεία τους. 8) Η ίδια συνεχής γραμμή θα έπρεπε να υπάρχει και στους δρόμους οι οποίοι έρχονται από την αντίθετη πλευρά και οι οποίοι καταλήγουν στην λεωφόρο. Π. χ. Αντιφάνους, Ευρυσθένους κ.τ.λ. Όπως επίσης θα έπρεπε να ισχύει και για τους δρόμους οι οποίοι καταλήγουν στην Γεωργίου Ζωγράφου. (Λυκάβου, Μενίππου, Ολυμπίας) κ.τ.λ. Η λέξη «STOP» θα μπορούσε να αναγράφεται επί του οδοστρώματος προ των πιο πάνω διαγραμμίσεων στα πιο επικίνδυνα σημεία.


Η Δημοτική αστυνομία, θα ‘πρεπε να περιπολεί συνέχεια και να μην αφήνει ούτε λεπτό αυτοκίνητα παρκαρισμένα στις γωνίες των δρόμων αυτών που καταλήγουν στην λεωφόρο. Δεν υπάρχει λόγος να χαρίζεται σε κανένα σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών. Δεν είναι λογικό ούτε φυσιολογικό να προσπαθεί κάποιος να βγει στη λεωφόρο και να μην μπορεί να προσέξει τι και ποιος έρχεται λόγω των παράνομα παρκαρισμένων αυτοκινήτων στις γωνίες. Μάλιστα ορισμένοι, δεν τους φτάνει που παρκάρουν στις γωνίες, σκεπάζουν και το μπροστινό τζάμι του αυτοκινήτου τους για προστασία από τον ήλιο, κρύβοντας εξ ολοκλήρου την ορατότητα. Η μίζερη, ανεύθυνη φράση «Και που να τα παρκάρουν οι άνθρωποι» δικαιώνει και κάθε ληστή ο οποίος επικαλείται τις οικονομικές του δυσκολίες για να δικαιολογήσει τις παράνομες πράξεις του.

Δεν επιτρέπεται αυτή η κατάντια στις λεωφόρους του Δήμου, όταν σε εμπορικούς δρόμους προαστίων Ευρωπαϊκών χωρών όπως είναι η λεωφόρος Παπάγου και Γρηγορίου Αυξεντίου απαγορεύεται η στάθμευση όχι μόνο στις γωνίες αλλά και σε ολόκληρες τις λεωφόρους. Φυσικά στα προάστια αυτά έχουν προβλεφθεί χώροι στάθμευσης, όπως θα έπρεπε και επιβάλλεται να προβλέπεται σε κάθε πολιτισμένη πόλη.


Η αλλαγή της θέσεως της φωτεινής σηματοδότησης από την διασταύρωση της πλατείας Γαρδένιας (Λεωφόρου Παπάγου και Ορεινής Ταξιαρχίας) στη διασταύρωση Λεωφόρου Παπάγου και Ευρυσθένους, μόνο και μόνο για τη δημιουργία μερικών μέτρων πεζόδρομου, ήταν λάθος. Στην πρώτη διασταύρωση υπήρχε μεγαλύτερη ορατότητα σε σχέση με την δεύτερη. Τα φυτά στις ζαρντινιέρες εμποδίζουν την ορατότητα στους οδηγούς αμφοτέρων των δρόμων στην δεύτερη διασταύρωση. Καθ’ ότι η λεωφόρος προς Αθήνα έχει κατηφορική κλίση και ο φωτεινός σηματοδότης παραβιάζεται συχνά, ο οδηγός ο οποίος προσπαθεί να μπει στην Ευρυσθένους, βρίσκεται συχνά στο δίλημμα να πατήσει τους πεζούς οι οποίοι σταυρώνουν ξαφνικά μπροστά του την Ευρυσθένους ή να μείνει εκτεθειμένος στη μέση της λεωφόρου κινδυνεύοντας ο ίδιος.

………………..

Το διαχωριστικό διάζωμα κατά μήκος της λεωφόρου Παπάγου, όσο προστατεύει από παράνομα προσπεράσματα, άλλο τόσο θέτει ζωές σε κίνδυνο. Πολλά σημεία είναι παγίδες για τους πεζούς, ιδιαίτερα μάλιστα για τα παιδιά, που όταν στέκονται στη διαχωριστική νησίδα στη μέση του δρόμου προσπαθώντας να διασταυρώσουν δεν έχουν καθόλου ορατότητα. Το ίδιο και για τους οδηγούς τους οποίους τόσο η ανηφορική κλίση του δρόμου, όσο και τα φυτά, τους εμποδίζουν να διακρίνουν έγκαιρα τόσο τους πεζούς, όσο και τα οχήματα και κυρίως τα μηχανάκια. 9) Το ύψος των άχαρων ζαρντινιέρων εμποδίζει από μόνο του την ορατότητα τόσο των οδηγών των κατερχόμενων από το ρεύμα προς Αθήνα και οι οποίοι επιχειρούν να στρίψουν αριστερά σε παρόδους της λεωφόρου προς Ιλίσια, (στο σημείο όπου κάποιος επιχειρεί να μπει στην Χρυσίππου π. χ.), όσο και των ανερχόμενων από Αθήνα προς τον Υμηττό και οι οποίοι επιχειρούν να στρίψουν σε παρόδους αριστερά, προς Γουδί. Παρακαλώ να καθαριστούν τα φυτά τουλάχιστον σ’ αυτά τα σημεία μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση για ολόκληρο το διαχωριστικό διάζωμα.

10) Το ύψος των ζαρντινιέρων αυτών θα έπρεπε να περιοριστεί σε κάθε σημείο το πολύ στα 20 εκατοστά. Τα δε φυτά σ’ αυτές θα ‘πρεπε να είναι ή απλή θαμνώδη πρασιά μόνο μερικών εκατοστών, ή δένδρα με ψηλό και καθαρό κορμό ούτως ώστε τα κλαδιά και το φύλλωμά τους να ξεπερνούν το ύψος κάθε πινακίδας σήμανσης και φωτεινής σηματοδότησης και να μην τις κρύβουν. Θα ‘πρεπε μάλιστα να κλαδεύονται τόσο συχνά όσο απαιτεί η ασφάλεια των διερχομένων και όχι όσο χρειάζεται για την επιβίωση των συγκεκριμένων φυτών. Η Λεωφόρος Παπάγου δεν είναι αυτοκινητόδρομος. Είναι ένας δρόμος στον οποίο τόσο οι οδηγοί κάθε τύπου οχήματος όσο και οι πεζοί, πρέπει να έχουν πλήρη αίσθηση του τι γίνεται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και ομαλής διέλευσης των οχημάτων. Χάριν καλλωπισμού, δεν γίνεται όσοι κυκλοφορούν στο ένα ρεύμα να μην ξέρουν τι γίνεται στο άλλο. Επίσης, σε πολλά σημεία είναι επικίνδυνο και το διαχωριστικό διάζωμα κατά μήκος της λεωφόρου Γεωργίου Ζωγράφου. 11)Βγαίνοντας κάποιος από την οδό Αγίου Γεωργίου για να μπει στην κάθοδο της λεωφόρου Γεωργίου Ζωγράφου στο ρεύμα προς Αθήνα π.χ., δεν έχει καθόλου ορατότητα λόγω των ζαρντινιέρων. 12) Τίθεται δε το ερώτημα αν το ύψος των ζαρντινιέρων αυτών έχει καθοριστεί κατόπιν μελέτης ανάλογα με την κλίση του δρόμου και τις απαιτήσεις της περιοχής τηρώντας κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας ή αν ο ακαλαίσθητος τσιμεντένιος όγκος τους εξυπηρετεί μόνο λόγους διακοσμητικούς. 13) Θα μπορούσε να καταστραφεί όλο το τσιμεντένιο διάζωμα κατά μήκος της λεωφόρου και να αντικατασταθεί με απλή νησίδα με κάγκελο, όμοιο μ’ αυτό που υπάρχει κατά μήκος των πεζοδρομίων σε συνδυασμό με πολύ χαμηλές ζαρντινιέρες με λουλούδια.

………………

14) Στις νησίδες που έχουν τοποθετηθεί στη μέση της Λεωφόρου και μπροστά από τον καινούριο πεζόδρομο στην πλατεία Γαρδένιας, πρέπει να τοποθετηθούν κίτρινες φωσφορίζουσες γραμμές γύρω-γύρω από αυτές. Για να φαίνονται καλύτερα, θα μπορούσε να τοποθετηθούν πάνω στις νησίδες αυτές απλές πολύ χαμηλές ζαρντινιέρες με λουλούδια. Να τοποθετηθεί επίσης προειδοποιητική πινακίδα στο ρεύμα ανόδου η οποία να απαγορεύει τη στροφή τόσο αριστερά όσο και δεξιά.

…………………

Πολύ ωραία τα διακοσμητικά κάγκελα κατά μήκος των πεζοδρομίων στις λεωφόρους μας, δεν τηρούν όμως τους κανόνες ασφάλειας για τους πεζούς. Δεν μπορεί ο πεζός στην προσπάθειά του να διασταυρώσει, να μένει εκτεθειμένος στη μέση του δρόμου επειδή κάποιοι δεν πρόβλεψαν να υπάρχουν αντίστοιχα ανοίγματα στην απέναντι πλευρά. Δεν μπορεί επίσης ο πεζός να μένει εκτεθειμένος στη μέση του δρόμου, επειδή κάποιοι αρμόδιοι υπηρεσιών του Δήμου τοποθέτησαν τους κάδους απορριμμάτων μπροστά στα ανοίγματα και μάλιστα μόνιμα, βάζοντας και ειδικά στηρίγματα. Ή επειδή κάποιοι κλείνουν μόνιμα τα ανοίγματα παρκάροντας παράνομα ακριβώς μπροστά από αυτά. Αφού ο Δήμος δεν έχει προβλέψει πρώτα θέσεις για στάθμευση, αφού δεν έχει που αλλού να τοποθετήσει τους κάδους απορριμμάτων, αφού η περιοχή δεν αστυνομεύεται συστηματικά ούτως ώστε να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές στους κατόχους των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων και αφού κυρίως αυτοί οι οποίοι επέβλεπαν την τοποθέτηση των διακοσμητικών κάγκελων δεν δοκίμασαν πρώτα οι ίδιοι να περάσουν απέναντι, τότε γιατί μας επιβάρυνε με το κόστος τους; 15) Να ελεγχθούν όλα τα διακοσμητικά κάγκελα στην λεωφόρο Παπάγου, Γεωργίου Ζωγράφου, Ούλωφ Πάλμε, Γρηγορίου Αυξεντίου, Γεωργίου Παπανδρέου κ.τ.λ. και να γίνουν αντίστοιχα ανοίγματα στα πεζοδρόμια ούτως ώστε να μην κινδυνεύουν οι πεζοί οι οποίοι προσπαθούν να διασταυρώσουν τον δρόμο.

………………….

Στο Δήμου μας γενικά δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Σε ελάχιστους δρόμους μπορεί να θεωρηθεί ότι το πεζοδρόμιο χρησιμοποιείται για τον σκοπό που προορίζεται και αυτό σε πολύ λίγα μέτρα. Στους περισσότερους δρόμους τα πεζοδρόμια αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο. Είναι τόσο στενά, που αν υποχρεωθείς να περπατήσεις σ’ αυτά για να αποφύγεις τον κίνδυνο που διατρέχεις από τα τροχοφόρα, κινδυνεύεις π.χ. να κουτουλήσεις στο περβάζι του ημιυπόγειου μιας παλιάς πολυκατοικίας, να κάνεις τσουλήθρα σ’ ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης ή αποθήκης, κινδυνεύεις από αυτοκίνητα που βγαίνουν απ’ ευθείας πάνω στο πεζοδρόμιο και χωρίς προειδοποίηση από μαγαζιά που έχουν διαμορφωθεί σε χώρους στάθμευσης, μπορεί να χρειαστεί να χοροπηδήσεις προς τον δρόμο για να αποφύγεις τις ακαθαρσίες που εναπόθεσαν τα κατοικίδια των διάφορων φιλόζωων, κινδυνεύεις να πέσεις και να τραυματιστείς σε ξεχαρβαλωμένο κουτί της Ε.Υ.Δ.Α.Π. που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να συντηρήσει, να χτυπήσεις στα ανοιχτά παράθυρα των υπογείων, να γλιστρήσεις στα σκαλάκια πάλι των υπογείων ή να στραμπουλίξεις κανένα πόδι στις ξεχαρβαλωμένες πλάκες τις οποίες έχουν σηκώσει οι ρίζες ενός μεγάλου διακοσμητικού πεζοδρομιόδενδρου. Εκτός από τα τροχοφόρα που είναι παρκαρισμένα ουκ ολίγες φορές εντελώς πάνω στα πεζοδρόμια, πρέπει επίσης να αποφύγεις και τις λεκάνες των δένδρων και τα κλαδιά τους όταν αυτά είναι ακλάδευτα.


Η διεύθυνση πρασίνου του Δήμου, στην καλοπροαίρετη σίγουρα προσπάθειά της να προσφέρει όσο το δυνατό περισσότερο πράσινο, αγνόησε βασικούς κανόνες ασφάλειας. Δεν έχει αφήσει πεζοδρόμιο που να μην το δενδροφυτεύσει, και έχει τοποθετήσει σε γωνίες δρόμων ζαρντινιέρες με λουλούδια, κρύβοντας εξ’ ολοκλήρου την ορατότητα στους διερχόμενους οδηγούς. Οι Γεωπόνοι και οι κηπουροί κάνουν την δουλειά τους. Μπορεί να μην γνωρίζουν ούτε από σήμανση ούτε από ασφάλεια στους δρόμους. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;


Ωραίο το πράσινο. Ο σκοπός του είναι να σώζει ζωές. Όταν όμως σκοτώνει ανθρώπους, είναι καλύτερα σ’ ορισμένες περιπτώσεις να το στερηθούμε.

Σε μερικές περιοχές όπου υπάρχει δενδροφυτεμένο πάρκο, γιατί πρέπει να φυτεύουμε δένδρα ακόμη και στα πεζοδρόμια μπροστά στο πάρκο; Όταν το πεζοδρόμιο είναι στενό προς τι η δενδροφύτευσή του; Η βασική χρήση των πεζοδρομίων είναι για να περπατά ο κόσμος και όχι για να τα χρησιμοποιούμε για ζαρντινιέρες και κήπους ούτε για κατοικίδια. Σ’ ένα τέτοιο πεζοδρόμιο πως θα περπατήσει η γυναίκα που γυρίζει με το καρότσι φορτωμένο από τη Λαϊκή Αγορά; Πώς θα κάνει βόλτα η μαμά το παιδάκι της μέσα στο παιδικό καρότσι; Πού θα περπατήσουν τα παιδιά γυρίζοντας από το σχολείο, το φροντιστήριο; Πού οι συνταξιούχοι;

Το 30% των νεκρών από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα είναι πεζοί. Το δε 50% αυτών των πεζών που πέφτουν θύματα σε τροχαία είναι παιδιά και έφηβοι σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας Αθηνών.

Αν ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να περπατήσει στα πεζοδρόμια μας, πως είναι δυνατόν να μπορέσει να κυκλοφορήσει ένας τυφλός ή ανάπηρος με αναπηρικό καροτσάκι δια μέσου τόσων εμποδίων;

Είναι δίκαιο να κλείνεται ο ανάπηρος για πάντα στο σπίτι του κι αν τολμήσει να βγει να κυκλοφορεί στη μέση του δρόμου κινδυνεύοντας, ενώ οι νεραντζούλες να τον βλέπουν υπεροπτικά από το πεζοδρόμιο με ύφος ανθρώπου που έχει την εύνοια του Δήμου; Μας έχει πιάσει ο πόνος για το καθαρό περιβάλλον. Πρώτα δίνουμε άδειες οικοδομής γεμίζοντας τις πόλεις με τσιμέντο και μετά μας πιάνει η ευαισθησία μας για πράσινο και καθαρή ατμόσφαιρα γεμίζοντας τα πεζοδρόμια με δένδρα.

Αν πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε το πράσινο που σίγουρα το χρειαζόμαστε, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να φυτεύουμε θάμνους στις ταράτσες των πολυκατοικιών, όπως εξ άλλου προβλέπεται σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης.


16) Στην οδό Ταξίλου, οι πλάκες στο πεζοδρόμιο έχουν σηκωθεί εξ αιτίας των ριζών των ευκαλύπτων, με αποτέλεσμα να τραυματίζουν όσους πεζούς ξεχνιούνται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια αλλά τον δρόμο για να περπατούν. Παρακαλώ να βρεθεί λύση.


17) Στην Ελ. Βενιζέλου, ακριβώς στο πίσω μέρος της εκκλησίας του Αγ. Θεράποντος, οι πλάκες έχουν ξεχαρβαλωθεί από την ίδια αιτία. Στην Γ. Σισμάνη το ίδιο, Να διορθωθούν οι πλάκες και να βρεθεί άλλη λύση.


18) Τα δένδρα τα οποία βρίσκονται σε πεζοδρόμια δίπλα σε πάρκο ή δασική έκταση, να μεταφερθούν μέσα στο πάρκο ή μέσα στη δασική έκταση. π. χ. Ηρώων Πολυτεχνείου, Κοκκινοπούλου, Ταξίλου, Ελ. Βενιζέλου κ.τ.λ.

Τι θα γίνει με τα φουντωτά δένδρα που κρύβουν τη σήμανση και σηματοδότηση; Στην οδό Ελ. Βενιζέλου, στην άνοδο προς την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, όλες οι προειδοποιητικές πινακίδες είναι κρυμμένες στην κυριολεξία μέσα στα δένδρα όπως και σε πολλούς άλλους δρόμους. 19) Να βρεθεί μία λύση ούτως ώστε να φαίνεται η σήμανση. Η αντικαθιστούμε τις νεραντζιές με δένδρα με ψηλό κορμό ή τις αφαιρούμε εντελώς.


20) Στη διασταύρωση της λεωφόρου Ιλισίων και Σεβαστείας ερχόμενοι από Αθήνα, στην αριστερή πλευρά του δρόμου στην γωνία στο χασάπικο, η ωραία νεραντζούλα κρύβει εδώ και χρόνια μόνιμα το αριστερό φανάρι. Αν υπάρχει καλύτερη λύση από το να φύγει το δένδρο παρακαλώ να εφαρμοστεί.

Το ένα από τα πεύκα στο μικρό παρκάκι μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου Γ. Σισμάνη, και Γρ. Κουσίδου, έχει γείρει πάνω στο διπλανό πεύκο. Δεν έχει σημασία η σταθερότητα του διπλανού-βοηθητικού πεύκου, διότι με τον αέρα φυσικά το προβληματικό δένδρο θα μπορούσε να πέσει στην αντίθετη πλευρά. 21) Παρακαλώ πολύ να ελεγχθεί το προβληματικό δένδρο.

Στο ίδιο επίσης παρκάκι μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου, Γ. Σισμάνη και Γρ. Κουσίδου, τα φυτά είναι τόσο πυκνά, που οι οδηγοί οι διερχόμενοι από Άγιο Θεράποντα επί της Ελευθερίου Βενιζέλου για Κουσίδου, δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη του μικρού μέρους της οδού Κουσίδου πίσω από το παρκάκι από αριστερά τους. 22) Τα φυτά αυτά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με δένδρα τα οποία να έχουν καθαρό και ψηλό κορμό. Προς το παρόν τα υπάρχοντα φυτά θα πρέπει να κλαδευτούν στο κάτω μέρος και στη γωνία του πάρκου για να υπάρχει ορατότητα.

……………….

Οι διερχόμενοι επί της Κουσίδου οδηγοί, στο σημείο όπου ενώνεται ο δρόμος με το τέλος της Ελ. Βενιζέλου, δεν έχουν ούτε ένα προειδοποιητικό σήμα ότι βγαίνει δρόμος από δεξιά. 23) Στην γωνία όπου ενώνονται οι δύο δρόμοι, Ελ. Βενιζέλου και Κουσίδου, στο τέλος του μικρού πάρκου, θα ‘πρεπε να τοποθετηθεί πινακίδα η οποία να προειδοποιεί τον επί της Κουσίδου οδηγό ότι υπάρχει διακλάδωση με λοξή οδό από δεξιά, όσο και πινακίδα που να προειδοποιεί τον επί της Ελ. Βενιζέλου οδηγό ότι υπάρχει διακλάδωση με λοξή οδό από αριστερά. Να γίνει διαγράμμιση απαγορεύσεως κινήσεως οχημάτων στην γωνία που σχηματίζουν οι δύο δρόμοι, η οποία λειτουργεί και σαν προειδοποίηση για μείωση ταχύτητας αμφοτέρων των οδηγών.

Μετά την περάτωση των εργασιών των πεζοδρομίων στην περιοχή, η πινακίδα του STOP στο τέλος της Ελ. Βενιζέλου, έχει κουτσουρευτεί και έγινε πιο κοντή. Όχι μόνο αυτό, έχει τοποθετηθεί και στο περίπου, σε θέση που δεν φαίνεται από τους οδηγούς λόγω της ανηφορικής κλίσης του δρόμου αλλά και των μόνιμα παρκαρισμένων αυτοκινήτων στη στροφή. 24) Να τοποθετηθεί πινακίδα του STOP στο σωστό ύψος και στη σωστή θέση. 25) Στο σημείο αυτό να τοποθετηθεί στο οδόστρωμα συνεχής γραμμή επί του πλάτους της Ελ. Βενιζέλου. Θα μπορούσε ακόμα να αναγραφεί η λέξη STOP στο οδόστρωμα. 26) Θα ‘πρεπε επίσης να τοποθετηθούν τόξα κατεύθυνσης πορείας στο ύψος του αριθμού 3 περίπου της Κουσίδου, που να δείχνουν την πορεία του δρόμου.

………………..

27) Στην οδό Κουσίδου, λίγο πριν από το κτίριο όπου στεγάζονται το 2ο και 14ο δημοτικά σχολεία, η πινακίδα η οποία προειδοποιεί ότι υπάρχει σχολείο, έχει τοποθετηθεί ακριβώς στο ύψος της φωτεινής σηματοδότησης με αποτέλεσμα να την κρύβει. Μία ξεχασμένη πινακίδα στο ίδιο σημείο στη δεξιά πλευρά του δρόμου η οποία «προειδοποιεί» ότι υπάρχει σχολείο και η οποία είναι κυριολεκτικά κρυμμένη μέσα στα δένδρα σε τι εξυπηρετεί;

Δεν επιτρέπεται να αφήνονται εργάτες μόνοι τους να διεκπεραιώνουν μία εργασία χωρίς κάποιο υπεύθυνο που να επιβλέπει για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας. Εργάτες π. χ. να κλαδεύουν πανύψηλο ευκάλυπτο πρωί- πρωί, οι δύο να είναι ανυψωμένοι με ένα είδος γερανού και να κλαδεύουν, τρεις από κάτω να βλέπουν, ένα ημιφορτηγό να είναι τοποθετημένο κάθετα για να κλείνει τον δρόμο στους οδηγούς, χωρίς όμως να προβλέπεται τίποτα για τα αργοπορημένα, αγουροξυπνημένα παιδάκια του Δημοτικού που έτρεχαν ακριβώς από κάτω για να προλάβουν το κουδούνι. Το κάπνισμα ενός τσιγάρου ανάμεσα στη φυλλωσιά για διάλειμμα, θεωρείται αμελητέο.

……………………

Η οδός Γ. Σισμάνη από Λεωφόρο Παπάγου είναι μονόδρομος. Το τμήμα όμως της οδού μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου και Ηρώων Πολυτεχνείου, είναι διπλής κατεύθυνσης. Βγαίνοντας από το κομμάτι αυτό της Γ. Σισμάνη στην Ελ. Βενιζέλου, δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα λόγω της φύσεως της διασταύρωσης αλλά και λόγω των παράνομα παρκαρισμένων αυτοκινήτων στις γωνίες. Υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο πλάγιας αλλά και μετωπικής σύγκρουσης, από τους οδηγούς που μπαίνουν από Ελ Βενιζέλου για Γ. Σισμάνη και δεν ξέρουν ότι ο δρόμος είναι μικρός και στενός. 28) Να τοποθετηθεί ένας καθρέφτης στη γωνία, πινακίδα του STOP στην Ελ. Βενιζέλου, καθώς και συνεχής γραμμή κατά πλάτος της Ελ. Βενιζέλου στο σημείο αυτό. Θα μπορούσε να τοποθετηθεί πινακίδα η οποία να απαγορεύει την είσοδο από Ελ. Βενιζέλου στην Γ. Σισμάνη.

Στο σημείο αυτό υπάρχει αυξημένη κίνηση τα βράδια, διότι το αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου, στην προσπάθειά του να προστατευτεί από ταραξίες οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα, κλείνει την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου προς Άγιο Θεράποντα. Μάλιστα ουκ ολίγοι οδηγοί βγαίνοντας από Γ. Σισμάνη μπαίνουν στην Ελ. Βενιζέλου για Άγιο Θεράποντα παραβιάζοντας την πινακίδα του μονόδρομου. Σημειωτέον ότι η πινακίδα αυτή στη δεξιά πλευρά του δρόμου είναι κυριολεκτικά κρυμμένη ανάμεσα στην νεραντζιά. Θα μπορούσε η αστυνομία να κλείσει την Ηρώων Πολυτεχνείου πιο ψηλά ούτως ώστε οι διερχόμενοι οδηγοί να αλλάζουν έγκαιρα πορεία πριν φτάσουν στο σημείο αυτό. 29) Θα πρέπει να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες μείωσης ταχύτητας επί της Ηρώων Πολυτεχνείου, ούτως ώστε οι διερχόμενοι οδηγοί να μην χτυπούν πάνω στα πλαστικά κινητά εμπόδια πράγμα το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά. Παρακαλώ η πινακίδα του μονόδρομου να τοποθετηθεί σε εμφανές μέρος.

……………………

30) Στο ρεύμα Κοκκινοπούλου προς Κατεχάκη, στο σημείο όπου διέρχεται κάθετα η Αργυροκάστρου, δεν υπάρχει καμία πινακίδα η οποία να απαγορεύει τη στροφή αριστερά. Στο δε αντίθετο ρεύμα της οδού Κοκκινοπούλου από Κατεχάκη προς Ζωγράφου, στο ίδιο σημείο όπου σταυρώνει με την Αργυροκάστρου, δεν υπάρχει καμία πινακίδα η οποία να προειδοποιεί τους οδηγούς ότι υπάρχει διακλάδωση με κάθετη οδό από αριστερά. Στο σημείο αυτό πρέπει το άνοιγμα της διαχωριστικής νησίδας να κλείσει, ούτως ώστε οι επί της οδού Κοκκινοπούλου οδηγοί οι κατευθυνόμενοι από Ζωγράφου για Κατεχάκη, να μην μπαίνουν αριστερά μέσα στην Αργυροκάστρου.


31) Οι μπάρες ασφαλείας έχουν βγει εντελώς από το διαχωριστικό διάζωμα στο τέλος της οδού Κοκκινοπούλου προς τη διασταύρωση με Αλέκου Παναγούλη. Θα πρέπει να επανατοποθετηθούν. 32) Σ’ ολόκληρη την οδό Κοκκινοπούλου θα πρέπει να τοποθετηθούν στο διαχωριστικό διάζωμα μπάρες ασφαλείας. Δεν γίνεται σε τέτοιου είδους δρόμο κυκλικό και σε πολλά σημεία με ανάποδη κλίση να κινδυνεύουν άνθρωποι στο αντίθετο ρεύμα. 33) Στις μπάρες δε ασφαλείας στο ρεύμα ανόδου του ίδιου δρόμου, από Κατεχάκη προς Ζωγράφου, να τοποθετηθούν διαδοχικά βέλη κατεύθυνσης για να δείχνουν την πορεία του δρόμου καθώς και επαναλαμβανόμενες πινακίδες οι οποίες να καθορίζουν το όριο ταχύτητας, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 χμ την ώρα. 34) Επίσης, στο κράσπεδο της διαχωριστικής νησίδας του ίδιου δρόμου, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο, θα πρέπει να διαγραμμιστεί κίτρινη φωσφορίζουσα γραμμή. 35) Στο ύψος του αθλητικού κέντρου του ίδιου δρόμου, στο ρεύμα προς Ζωγράφου και κατά μήκος του οδοστρώματος, υπάρχει ένα μπαζωμένο αυλάκι επικίνδυνο κυρίως για μηχανές το οποίο πρέπει να διορθωθεί και όχι να μπαζωθεί πρόχειρα. 36) Πρέπει να γίνει μελέτη για να διορθωθεί η κλίση ολόκληρου του δρόμου, όπως και να γίνει έλεγχος στο φωτισμό του. Ο δρόμος είναι πολύ σκοτεινός τα βράδια.


37) Έλεγχος για τη φωτεινότητα του δρόμου να γίνει επίσης στην Ούλωφ Πάλμε. Έχει πολύ κακό και επικίνδυνο φωτισμό τα βράδια.

………………………

Ερχόμενος από Πλατεία Ελευθερίας, στο σημείο όπου η Αγήνορος σταυρώνει με την Γεωργίου Παπανδρέου και την Κοκκινοπούλου, δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα. Ένας καθρέφτης που υπάρχει εκεί δεν λύνει το πρόβλημα. Ο εξερχόμενος από Αγήνορος πρέπει πρώτα να καταφέρει με μεγάλο κίνδυνο να φτάσει στο διαχωριστικό διάζωμα της Κοκκινοπούλου, διότι ο επί της Κοκκινοπούλου για Γεωργίου Παπανδρέου οδηγός δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη της Αγήνορος. Αφού τα καταφέρει μέχρι εκεί, πρέπει να περάσει δεύτερες εξετάσεις για να καταφέρει να μπει στην Κοκκινοπούλου και να κατευθυνθεί προς λεωφόρο Κατεχάκη. 38) Πρέπει για το σημείο αυτό να γίνει ειδική μελέτη ούτως ώστε κάποιοι δρόμοι να μονοδρομηθούν. Αντί αυτού, μία τεράστια διαφημιστική πινακίδα έχει τοποθετηθεί παράνομα, εγκληματικά και πέραν κάθε λογικής στο σημείο αυτό και πίσω από τον καθρέφτη, ούτως ώστε αντί οι οδηγοί να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα για να μην προκαλέσουν ατύχημα, να τους αποσπάται η προσοχή. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙ ΜΕ ΣΗΜΕΙΑ ΣΑΝ ΑΥΤΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ή κάποιοι εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις και υπερασπίζοντας οικονομικά συμφέροντα θέτουν ανυποψίαστους ανθρώπους σε κίνδυνο. 39) Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε γραπτώς ποιες νόμιμες προϋποθέσεις πληροί η τοποθέτηση της συγκεκριμένης αυτής άκρως επικίνδυνης πινακίδας στο συγκεκριμένο σημείο. Αν δεν είναι νόμιμη που δεν είναι, τότε τι περιμένει ο Δήμος;


40) Επίσης η μεγάλη διαφημιστική πινακίδα η οποία βρίσκεται στην πλατεία Γαρδένιας, Λεωφόρος Παπάγου και Λεωφόρος Γεωργίου Ζωγράφου γωνία- με ποιες προϋποθέσεις έχει τοποθετηθεί, όπως και όλες οι διαφημιστικές πινακίδες μέσα στην Κοκκινοπούλου και Γεωργίου Παπανδρέου;

Υπεκφυγές όπως ο Δήμος δεν έχει τοποθετήσει ορισμένες διαφημιστικές πινακίδες ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης στη Δημοτική Επιχείρηση ή αλλού, δεν στηρίζονται στη λογική. Χωροταξικά οι πινακίδες αυτές βρίσκονται στον Δήμο. Οι Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να ανακαλύψουν ποιος τοποθετεί παράνομα τέτοιου είδους πινακίδες στους κοινόχρηστους χώρους του και να προβούν οι ίδιες σε καταγγελίες. Για ένα στα δέκα τροχαία ατυχήματα ευθύνονται οι πινακίδες αυτού του είδους. Ο Δήμος δεν πρέπει να μένει απλός παρατηρητής για παρανομίες που γίνονται στο χώρο του.

……………………

Κατευθυνόμενοι επί Παπάγου προς Αθήνα, στη διασταύρωση με Παπαδιαμαντοπούλου, η πινακίδα του stop είναι κρυμμένη πίσω από μία ωραία φουντωτή μουριά. 41) Επί της Παπάγου θα έπρεπε να υπάρχει στο οδόστρωμα συνεχής γραμμή επί του πλάτους του οδοστρώματος η οποία να καθορίζει τη θέση πριν από την οποία οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν την πορεία τους λόγω ένδειξης φωτεινού σηματοδότη. 42) Στην αριστερή γωνία της Παπαδιαμαντοπούλου, θα έπρεπε να υπάρχει πινακίδα, η οποία να δείχνει ότι υπάρχει διακλάδωση με λοξή οδό από αριστερά. Να διαγραμμιστεί στη γωνία λωρίδα απαγορεύσεως κινήσεως οχημάτων. Η Δαμασίππου που σταυρώνει από αριστερά την Παπάγου, δεν είναι δρόμος. Είναι υπαίθριος χώρος στάθμευσης, αξιοθέατο μεν για τους τουρίστες, επικίνδυνο δε για τους επί της Παπάγου οδηγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα κινούμενα από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.


43) Στην γωνία Καββαθά και Ελευθερίου Βενιζέλου, θα ‘πρεπε τόσο στην αριστερή γωνία της Ελ. Βενιζέλου να υπάρχει πινακίδα η οποία να προειδοποιεί για διακλάδωση με λοξή οδό από αριστερά, όσο και στη δεξιά γωνία της οδού Καββαθά να υπάρχει πινακίδα η οποία να προειδοποιεί για διακλάδωση με λοξή οδό από δεξιά. Οι προειδοποιητικές αυτές πινακίδες θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε κάθε σημείο της περιοχής όπου υπάρχουν παρόμοιες διακλαδώσεις. Αντί αυτού, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει λανθασμένα η πινακίδα η οποία απαγορεύει τη στροφή δεξιά ή αριστερά αντίστοιχα. Επίσης, κατά πλάτος του οδοστρώματος της οδού Καββαθά, θα έπρεπε να διαγραμμιστεί διακεκομμένη γραμμή. Σε σημεία σαν αυτά θα έπρεπε να διαγραμμιστεί στις γωνίες λωρίδα απαγορεύσεως κινήσεως οχημάτων.


44) Κατεβαίνοντας από Καλλιστράτους προς Ούλωφ Πάλμε, στη διασταύρωση Καλλιστράτους και Αγίου Γερασίμου, δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα διότι η Αγίου Γερασίμου είναι δρόμος κυκλικός. Χρειάζεται καθρέφτης.


45) Στην Καββαθά και Πλεύρωνος γωνία, στην Ιωάννου Θεολόγου και Δημοκρατίας γωνία, καθώς και στην Ευρυσθένους και Ιωάννου Θεολόγου γωνία, να τοποθετηθούν καθρέφτες και να ελέγχεται συνέχεια αν είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις γωνίες.


46) Στη γωνία Περσεπόλεως και Αράδου θα έπρεπε να αναγραφεί άσπρη συνεχόμενη γραμμή και κατά πλάτος του δρόμου στον οποίο υπάρχει η πινακίδα του STOP. Επειδή στη διασταύρωση αυτή έχουν γίνει κατ’ επανάληψη τροχαία ατυχήματα, καλό θα ήταν να αναγραφεί και το STOP στο οδόστρωμα.

…………………..

47) Κάδοι απορριμμάτων έχουν τοποθετηθεί σε γωνίες από το τμήμα καθαριότητος του Δήμου, κρύβοντας εξ ολοκλήρου την ορατότητα, με την πρόφαση ότι διευκολύνονται τα απορριμματοφόρα. Π. χ. γωνία Αλέκου Παναγούλη και Ιπποκρήνης, γωνία Αλέκου Παναγούλη και Ωρίωνος, Αλέκου Παναγούλη και Δημοκρατίας. Μάλιστα, στη γωνία Αράδου και Παπακωνσταντίνου στα Ιλίσια, δεν φτάνει που ο κάδος είναι στη γωνία, κρύβει και την πινακίδα του STOP. Χάριν της σκοπιμότητας δεν μπορεί να καταπατούνται στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι στον Δήμο ας κάνουν μερικά βήματα παραπάνω για να μαζέψουν τα σκουπίδια, όπως μερικά βήματα ας κάνουμε και όλοι οι Δημότες για να εναποθέσουμε τα σκουπίδια στους κάδους.

Μερικοί κάδοι απορριμμάτων οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε δρόμους με κλίση, δεν έχουν μεταλλικά στηρίγματα, με αποτέλεσμα να μην μένουν σε σταθερή θέση κυρίως όταν φυσάει αέρας, με κίνδυνο πάλι τροχαίου ατυχήματος. 48) Παράδειγμα ο κάδος επί της Κουσίδου μπροστά από το πάρκο (Κουσίδου- Σισμάνη- Ελ. Βενιζέλου)

……………………

Κατευθυνόμενος από τα νοσοκομεία Παίδων επί της Σπηλιωτοπούλου προς την Πλατεία Ελευθερίας, η σήμανση είναι ελλιπής. Επί της πλατείας υπάρχει η πινακίδα της κυκλικής υποχρεωτικής διαδρομής, η οποία δηλώνει ότι η ίδια η πλατεία Ελευθερίας χρησιμοποιείται σαν κυκλικός κόμβος. Η πινακίδα όμως βρίσκεται σε θέση ούτως ώστε να μην γίνεται έγκαιρα αντιληπτή από τους οδηγούς. 49) Σ’ όλους τους δρόμους οι οποίοι καταλήγουν στην πλατεία, π.χ. στη γωνία Σπηλιωτοπούλου και Παπανδρέου θα ‘πρεπε να τοποθετηθούν πινακίδες οι οποίες να δηλώνουν υποχρεωτική πορεία προς τα δεξιά και προειδοποιητικές πινακίδες προσέγγισης σε κυκλική υποχρεωτική πορεία. Μάλιστα θα πρέπει να αναγραφούν στο οδόστρωμα βέλη κυκλοφορίας τα οποία να κατευθύνουν τα διερχόμενα οχήματα προς τα δεξιά.


Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

…………………..

Στον Δήμο μας, οι διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα θεωρούνται άνευ σημασίας, παρ’ όλο που προβλέπονται από τον Κ.Ο.Κ. παρ’ όλο που χρησιμοποιούνται σ’ όλες τις χώρες, παρ’ όλο που επιβάλλονται για λόγους ασφάλειας. Δεν επιτρέπεται να διασταυρώνουν πεζοί στα τυφλά, χωρίς να υπάρχουν στα φανάρια διαβάσεις πεζών. Δεν επιτρέπεται οι οδηγοί στα φανάρια να σταματούν στο περίπου διότι δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις.


50) Στα φανάρια της Λεωφόρου Παπάγου και Ούλωφ Πάλμε, τόσο στο ρεύμα ανόδου όσο και στο ρεύμα καθόδου, να διαγραμμιστούν στο οδόστρωμα οι διαβάσεις πεζών.


51) Στο σημείο όπου υπάρχουν τα νέα φανάρια λεωφόρου Παπάγου και Ευρυσθένους να διαγραμμιστεί επίσης η διάβαση πεζών.


Δεν είναι μόνο οι διαβάσεις πεζών που δεν υπάρχουν. Είναι ανύπαρκτες όλες οι γραμμές στο οδόστρωμα. Ούτε διαχωριστικές γραμμές στις λεωφόρους υπάρχουν, ούτε τόξα διαγραμμισμένα για να ξέρει ο οδηγός σε ποια λωρίδα θα μπορούσε να κατευθυνθεί, ούτε οριογραμμές ούτε τίποτε.

Η διασταύρωση Ούλωφ Πάλμε, Παπάγου και Γεωργίου Παπανδρέου, η διασταύρωση Κοκκινοπούλου και αθλητικού κέντρου στο Γουδί, όπως και τόσες άλλες μεγάλες διασταυρώσεις, παρ’ όλο που είναι ξέφραγα αμπέλια, για τους «αρμόδιους» του Δήμου θεωρούνται φυσιολογικές.

52) Να γίνει η διαγράμμιση και στις δύο αυτές διασταυρώσεις. Διαβάσεις πεζών κ. τ. λ.


53) Πριν από κάθε σχολείο να υπάρχει διαγραμμισμένο το αντίστοιχο προειδοποιητικό μήνυμα στην άσφαλτο.


54) Γύρω- γύρω-από την κεντρική νησίδα στη λεωφόρο Παπάγου ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται το Ι.Κ.Α. πρέπει να τοποθετηθεί κίτρινη γραμμή.


55) Πρέπει να διαγραμμιστούν με κίτρινη φωσφορίζουσα γραμμή τα διαχωριστικά διαζώματα κατά μήκος της Γεωργίου Παπανδρέου, Ούλωφ Πάλμε, Γεωργίου Ζωγράφου, λεωφόρου Παπάγου, Γρηγορίου Αυξεντίου κ.τ.λ.


Όπου υπάρχουν διαχωριστικά διαζώματα με ή χωρίς λουλούδια, πρέπει να υπάρχουν κατά μήκος αυτών των διαχωριστικών νησίδων κίτρινες διαγραμμίσεις. Το διαχωριστικό διάζωμα κατά μήκος της Ούλωφ Πάλμε π. χ. δεν φαίνεται τα βράδια. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι αντιληπτό σε ορισμένους μόνιμους κατοίκους που ξέρουν την περιοχή και επειδή κατά την κρίση των τοπικών «αρμοδίων» φαίνεται, σημαίνει ότι τηρεί και κάθε προδιαγραφή. Οι κανονισμοί επιβάλλουν στις περιπτώσεις αυτές την οριοθέτηση των διαχωριστικών αυτών διαζωμάτων με κίτρινες γραμμές.


ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ, ΟΥΤΕ GRAFFITI ΣΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ. Επιβάλλονται με νομοθεσία για την ασφάλειά μας.


Η περιοχή μας είναι τόσο πυκνοκατοικημένη, τα αυτοκίνητα στις γειτονιές είναι τόσο άτσαλα σταθμευμένα, οι πολυκατοικίες τόσο ασφυκτικά χτισμένες η μία κοντά στην άλλη, που οδηγώντας δεν μπορείς να διακρίνεις πολλές φορές αν υπάρχει διασταύρωση ή αν ο δρόμος συνεχίζεται.

56) Πρέπει σε κάθε γειτονιά και όπου διασταυρώνονται δρόμοι, να διαγραμμιστεί συνεχής γραμμή κατά πλάτος του δρόμου στον οποίο οι οδηγοί υποχρεούνται να σταματήσουν και διακεκομμένη γραμμή κατά πλάτους κάθε δρόμου στον οποίο οι διερχόμενοι οδηγοί οφείλουν να παραχωρήσουν προτεραιότητα. Έτσι οι οδηγοί θα διακρίνουν τις γραμμές από μερικά μέτρα απόσταση και θα μπορούν να προστατεύσουν και να προστατευθούν.

57) Την πινακίδα του STOP (P-2) θα έπρεπε να τη συνοδεύει αντίστοιχα μία συνεχής γραμμή επί του πλάτους του δρόμου. Η συγκεκριμένη γραμμή όπως και το αναγραφόμενο STOP στο οδόστρωμα είναι ευκολότερο να πέσει στην αντίληψη του οδηγού από μία πινακίδα του STOP την οποία ο οδηγός όταν την προσέξει ίσως να είναι πολύ αργά.


58) Επίσης πριν από κάθε σημείο όπου υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση, να τοποθετείται η πινακίδα (Ρ-2) την οποία να συνοδεύει και πάλι η συνεχής γραμμή επί του πλάτους του δρόμου. Θα μπορούσε και πάλι να τη συνοδεύει η αναγραφή του STOP στο οδόστρωμα, όπως στην Μ. Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όπως προβλέπεται από τον Κ.Ο.Κ.

……………………

Ορισμένες μεγάλες ή μικρές διασταυρώσεις γίνονται επικίνδυνες, είτε σ’ αυτές υπάρχει ή όχι φωτεινή σηματοδότηση. Θα μπορούσαν σ’ αυτές να τοποθετηθούν ανάλογα, μικροί ή μεγάλοι κυκλικοί κόμβοι. Διευκολύνουν αφάνταστα, αποφεύγεται το κυκλοφοριακό κομφούζιο, λειτουργούν σαν μειωτήρες ταχύτητας και παρέχουν ασφάλεια. 59) Ένας τέτοιος κυκλικός κόμβος θα μπορούσε να τοποθετηθεί στη διασταύρωση Λεωφόρου Παπάγου και Ούλωφ Πάλμε. Φυσικά συνοδευόμενος από την οριζόντια και κάθετη σήμανση η οποία προβλέπεται από τον νόμο.


60) Στα Ιλίσια, στην διασταύρωση Γρηγορίου Αυξεντίου, Παπακωνσταντίνου και Μούσκου, θα μπορούσε να τοποθετηθεί επίσης ένας μικρός κυκλικός κόμβος, όπως και σε τόσες άλλες επικίνδυνες διασταυρώσεις, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα τοποθετηθούν και οι κατάλληλες προειδοποιητικές πινακίδες. Πινακίδα (Ρ-53) πάνω στον κόμβο και πινακίδες (Κ-30) σε κάθε δρόμο που οδηγεί σ’ αυτόν, ούτως ώστε να προετοιμάζονται οι οδηγοί για υποχρεωτική πορεία προς τα δεξιά.


61) Στη λεωφόρο Παπάγου, στο σημείο όπου την διασταυρώνει η Δημοκρατίας και καταλήγει η Αγίου Θεράποντος και Γ. Ζωγράφου, θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένας μικρός κυκλικός κόμβος.

Ο ερχόμενος από Αθήνα επί της Παπάγου οδηγός ο οποίος προσπαθεί να μπει στην Γ. Ζωγράφου δεν κατευθύνεται από καμία διαγράμμιση, με κίνδυνο να μπει στο αντίθετο ρεύμα της Γ. Ζωγράφου. Από την Γ. Ζωγράφου εκλείπει παντελώς και αδικαιολόγητα η λωρίδα διαχωρισμού αντίθετων κατευθύνσεων.


Θα μπορούσε να εξεταστεί και η άποψη της μονοδρομήσεως της λεωφόρου Παπάγου από την διασταύρωση με Ούλωφ Πάλμε ή από την διασταύρωση με Γ. Ζωγράφου. Η Παπάγου μόνο να ανεβαίνει και η Γ. Ζωγράφου και Ηρώων Πολυτεχνείου μόνο να κατεβαίνουν.

………………………

Βγαίνοντας από την πάροδο Μαντώ Μαυρογένους στην Ηρώων Πολυτεχνείου, δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα, διότι ο δρόμος Ηρώων Πολυτεχνείου στο σημείο αυτό είναι πολύ κυκλικός, και το χειρότερο είναι ότι ακριβώς στη γωνία είναι πάντα διπλοπαρκαρισμένα και τριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα. 62) Θα ‘πρεπε να υπάρχει σ’ αυτό το σημείο καθρέφτης, με κύρια προϋπόθεση όμως να απαγορευτεί στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να διπλοπαρκάρουν. Το δεν έχουν που να παρκάρουν δεν είναι δικαιολογία, διότι το σημείο αυτό είναι άκρως επικίνδυνο.


63) Βγαίνοντας από την οδό Δραχμής στην Κοκκινοπούλου, συνήθως ακριβώς στη γωνία της δεξιάς πλευράς του δρόμου είναι σταθμευμένα ογκώδη φορτηγά, που οι εξερχόμενοι στο σημείο αυτό από την Δραχμής, ιδίως τα βράδια, κινδυνεύουν να χτυπήσουν, διότι τα φορτηγά δεν έχουν ούτε ένα προειδοποιητικό φωσφορίζον σήμα, που και πάλι στην περίπτωση αυτή δεν θα βοηθούσε.


Βγαίνοντας από Καλλιστράτους για Ούλωφ Πάλμε, βρίσκεται κάποιος ανάμεσα σε τόσα φορτηγά σταθμευμένα που δεν έχει καθόλου ορατότητα. Δεν φτάνουν τα φορτηγά, δίπλα τους είναι παρκαρισμένα και άλλα επιβατηγά αυτοκίνητα. 64) Ένας καθρέφτης στην απέναντι πλευρά θα βοηθούσε προσωρινά. Πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος να απομακρυνθούν όλα αυτά τα φορτηγά όσο και τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα από την Ούλωφ Πάλμε. Θα μπορούσε να εξεταστεί η περίπτωση να μονοδρομηθεί η οδός Καλλιστράτους προς Ούλωφ Πάλμε.

Να τοποθετηθούν επίσης επί της Ούλωφ Πάλμε επαναλαμβανόμενες πινακίδες οι οποίες να καθορίζουν το όριο ταχύτητας.


Επικίνδυνο σημείο λόγω παράνομης στάθμευσης είναι και η διασταύρωση της οδού Ταξίλου και Ούλωφ Πάλμε. Είναι τόσα τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα εκεί, που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος, διότι τόσο οι εισερχόμενοι από Ούλωφ Πάλμε στην Ταξίλου όσο και οι εξερχόμενοι από Ταξίλου για Ούλωφ Πάλμε δεν έχουν καθόλου ορατότητα. Δεν αντιλαμβάνονται καν την ύπαρξη των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας της οδού Ταξίλου. Η δικαιολογία και πάλι ότι «δεν έχει που να βάλει ο κόσμος τα αυτοκίνητά του» δεν ευσταθεί. Δεν μπορούμε να κινδυνεύουμε μόνιμα χωρίς να υπάρχει έστω ένα μελλοντικό σχέδιο για το πρόβλημα στάθμευσης. Το πρόβλημα αυτό δεν δημιουργεί μόνο ταλαιπωρία. Αυτό είναι το λιγότερο μπροστά στους βασικούς κανόνες ασφάλειας, οι οποίοι καταπατούνται και για τους οποίους κάποιοι υπεύθυνοι δεν νοιάζονται. 65) Θα έπρεπε στο τέλος της Ταξίλου, στη διασταύρωση με Ούλωφ Πάλμε, να αναγραφεί γραμμή κατά πλάτος του δρόμου, όπως και διαγράμμιση απαγορεύσεως κινήσεως οχημάτων στην γωνία που χωρίζει τα δύο οδοστρώματα μέσα στην Ταξίλου, καθώς και διαχωριστική γραμμή κατά μήκος της Ταξίλου σ’ αυτό το κομμάτι του δρόμου, ούτως ώστε να χωρίζεται ο δρόμος σε δύο λωρίδες.

…………………….

Οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ζωγράφου. Πολλά ημιυπόγεια μαγαζιά έχουν μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης. Περπατούν τα παιδιά στα υποτιθέμενα πεζοδρόμια και ξαφνικά ανοίγουν γκαραζόπορτες και βγαίνουν αυτοκίνητα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να προειδοποιεί τα παιδιά και γενικά τους πεζούς ότι ξαφνικά μπροστά τους και πάνω στο πεζοδρόμιο θα βγει ένα αυτοκίνητο. Το σήμα που υπάρχει, τίθεται μόνο και μόνο για να εξασφαλίζεται ο ιδιοκτήτης του χώρου στάθμευσης για να μην του κλείνουν την είσοδο. Δεν παρέχει ασφάλεια για τους ανυποψίαστους πεζούς που περπατούν στα «πεζοδρόμια». 66) Θα ‘πρεπε να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες όλων των χώρων στάθμευσης να αναγράφουν στο πεζοδρόμιο προειδοποιητικά μηνύματα με κίτρινες γραμμές μπροστά από τον χώρο στάθμευσης, ούτως ώστε να προειδοποιούνται οι πεζοί. Επίσης, να τοποθετούνται κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια αρχή καθρέφτες σε κάθε έξοδο χώρου στάθμευσης, ούτως ώστε τόσο οι διερχόμενοι οδηγοί τροχοφόρων, όσο και οι εξερχόμενοι από τους χώρους αυτούς οδηγοί να έχουν ορατότητα.

Προσπαθώντας να λύσουμε ένα πρόβλημα δεν γίνεται να δημιουργούμε άλλο. Ο κανόνας είναι ότι τα πεζοδρομία είναι για τους πεζούς.


Σε πολλές περιοχές υπάρχουν υπόγειες αποθήκες ή χώροι στάθμευσης με πολύ απότομη κλίση και μάλιστα σε πολύ στενά πεζοδρόμια. Αφού οι ιδιοκτήτες αυτών των χώρων, λόγω μη ανεπτυγμένης συνείδησης ασφάλειας, δεν νοιάστηκαν ποτέ να βάλουν ένα προειδοποιητικό σήμα, μία φωσφορίζουσα γραμμή εκεί που αρχίζει η κατηφόρα του υπογείου τους, ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση να το επιβάλει; 67) Θα ‘πρεπε να υπάρχει στα όρια της καταπακτής και του πεζοδρομίου κάγκελο με φωσφορίζοντα αυτοκόλλητα, ή να τοποθετείται τουλάχιστον μία κίτρινη φωσφορίζουσα γραμμή στα όρια της καταπακτής με το πεζοδρόμιο.

……………………….

68) Πολλοί δρόμοι του Δήμου καθίστανται επικίνδυνοι κυρίως για δίκυκλα, διότι έχουν μεγάλη κλίση και ως εκ τούτου γλιστράνε. Σ’ όλους αυτούς τους δρόμους θα ‘πρεπε να εφαρμοστεί τραχεία επιφάνεια στο οδόστρωμα. Παράδειγμα η οδός Χλόης η οποία καταλήγει στην λεωφόρο Γεωργίου Ζωγράφου.


69) Σε κάθε επικίνδυνη στροφή, να τοποθετηθούν διαδοχικά βέλη κατεύθυνσης που να δείχνουν την πορεία του δρόμου.


Νοουμένου ότι ο Δήμος μας έχει πάρα πολλές ανηφοριές και κατηφοριές και λόγω των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων, σε πάρα πολλά σημεία οι πινακίδες σήμανσης δεν φαίνονται καθόλου από το ύψος των κινούμενων οχημάτων με κίνδυνο να προκύψει τροχαίο ατύχημα. 70) Να ελεγχθεί το ύψος όλων των πινακίδων του Δήμου ανάλογα με την κλίση του δρόμου και ειδικά η πινακίδα του stop.


71) Τι θα γίνει με τα μονίμως τοποθετημένα διαφημιστικά αυτοκόλλητα τόσο στις πινακίδες σήμανσης όσο και της φωτεινής σηματοδότησης; Γιατί δεν γίνεται μία εκστρατεία καθαριότητας; Γιατί η Δημοτική αστυνομία δεν παραφυλάει να συλλάβει τους παράνομους;


72) Να γίνουν εκστρατείες κλαδέματος των φουντωτών δένδρων που κρύβουν τις πινακίδες σήμανση.


Δυστυχώς πάρα πολλοί δρόμοι της περιοχής είναι γεμάτοι λακκούβες ή έχουν φρεάτια πολύ βυθισμένα σε σχέση με το οδόστρωμα και τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα για τα δίκυκλα. 73) Επιβάλλεται να βρεθεί λύση όσο αφορά τα βυθισμένα φρεάτια.

…………………..

Εισηγούμαι να γίνει μελέτη από ειδικούς για να ερευνηθεί αν ορισμένοι δρόμοι του Δήμου, πληρούν τις προϋποθέσεις της απόφασης 65265/7307/21.4.2004 του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και απόφαση ΔΜΕΟ ε/οικ/690/2.11.1992 του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ για τοποθέτηση εγκαρσίων μειωτήρων ταχύτητας (σαμαράκια). Π. χ. στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Είναι δρόμος στον οποίο ως γνωστό τρέχουν πάρα πολύ και στον οποίο υπάρχουν έξι σχολεία. Δύο Δημοτικά, δύο Γυμνάσια και δύο Λύκεια.

Επίσης στην οδό Γρ. Κουσίδου, στο ύψος όπου στεγάζονται άλλα δύο Δημοτικά Σχολεία. 74) Αν κατόπιν μελέτης διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούν να τοποθετηθούν σαμαράκια στους δρόμους αυτούς, τότε να δημιουργηθούν ειδικές διαμορφώσεις του οδοστρώματος όπως και να τοποθετηθούν πινακίδες ειδικής σήμανση για μείωση ταχύτητας οι οποίες δεν πρέπει στους δρόμους αυτούς να υπερβαίνουν τα 30 χλμ.


Ο ακατέργαστος όγκος τσιμέντου με απροσδιόριστο ύψος, μπροστά από το 1ο και 19ο Δημοτικό, 3ο και 7ο γυμνάσιο, 3ο και 7ο Λύκειο Ζωγράφου, που για χρόνια ήταν παγίδα έχει μόλις πρόσφατα καταστραφεί. Σ’ αυτόν εκτοξεύονταν για δεκαετίες όσοι παραβίαζαν το όριο ταχύτητας και ξαναπροσγειώνονταν μπροστά στα σχολεία θέτοντας ανυποψίαστα παιδιά σε μεγάλο κίνδυνο. Καταστρέφοντάς τον επιτέλους, αφήσατε επικίνδυνες λακκούβες. 75) Παρακαλώ πολύ να ανακατασκευαστεί η άσφαλτος στο σημείο αυτό.

………………………….

Περιοχές του Δήμου στις οποίες υπάρχουν σχολεία, φροντιστήρια, εκκλησίες, καφετέριες κ.τ.λ. πρέπει να χαρακτηριστούν σαν περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, με ανώτατο όριο ταχύτητας 20 χιλιόμετρα την ώρα, όπως προβλέπεται από τον Κ.Ο.Κ. 76) Τέτοια περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η περιοχή και οι δρόμοι σε ορισμένη ακτίνα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντος, των σχολείων και της αστυνομίας.

……………………

77) Ο ψηλός μεταλλικός φράχτης που έχει σιγά-σιγά έχει ανυψωθεί μπροστά από το αστυνομικό τμήμα έχει γίνει σύμφωνα με κάποιες προδιαγραφές; Έχει ελεγχθεί αν η χτισμένη περίφραξη σηκώνει το βάρος όλης αυτής της μεταλλικής; Αν όχι, είναι επικίνδυνο, διότι από τον δρόμο αυτό μπροστά στην αστυνομία περνούν πάρα πολλοί πεζοί και κυρίως παιδιά φοιτητές κ.τ.λ.

……………………

Ωραία τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που διακόσμησαν πριν μερικά χρόνια τα διάφορα παρκάκια όπως αυτό μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου Γ. Σισμάνη και Κουσίδου. 78) Μετά όμως από τόσα χρόνια, τα χαλασμένα λαμπάκια παραμένουν εκεί και κανείς δεν έχει ελέγξει αν έχουν εκτεθειμένα καλώδια.

…………………..

Τι θα γίνει με τις παλιές πολυκατοικίες και τα ακατάλληλα μπαλκόνια, τους σοβάδες και τις πλάκες που ξεκολλούν και πέφτουν στα κεφάλια μας, τα ετοιμόρροπα κάγκελα, τις ετοιμόρροπες παλιές τέντες που με τον πρώτο δυνατό αέρα πετάνε και προσγειώνονται στις ταράτσες των διπλανών πολυκατοικιών, τις γλάστρες που κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο περβάζι της κατά το δικό της γούστο; Ποιος περνάει για συστάσεις και επιβολές προστίμων σ’ αυτές τις περιπτώσεις; 79) Επιβάλλεται η συγκρότηση επιτροπών πολιτικών μηχανικών από τον Δήμο, οι οποίες με επιτόπιες επισκέψεις να ελέγχουν τα ετοιμόρροπα μπαλκόνια κ.τ.λ. και να υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν.

………………….

Ο Δήμος Ζωγράφου πρέπει να εξασφαλίζει την αστυνόμευση για την προστασία των δημοτών. Η δημοτική αστυνομία θα έπρεπε να περιπολεί συνέχεια τόσο στις κεντρικές λεωφόρους όσο και στους μικρότερους δρόμους όχι μόνο για παράνομη στάθμευση αλλά και για υπέρβαση ορίου ταχύτητας, μέθη, επικίνδυνους ελιγμούς, ξέφρενη μουσική και χορό στο αυτοκίνητο, άσκοπη χρήση της κόρνας, σούζες με μηχανές, παιδιά στα αυτοκίνητα χωρίς παιδικό κάθισμα, μοτοσικλετιστές χωρίς κράνος, οδηγούς και επιβάτες χωρίς ζώνη ασφάλειας, παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη και γενικά για παραβίαση του Κ.Ο.Κ. εις βάρος της ασφάλειας τόσο των παρανομούντων όσο και των συνανθρώπων τους. Και αν κάτι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του Δήμου, θα πρέπει να αναλαμβάνει την διεκπεραίωση του συνεργαζόμενος με τις αρμόδιες αρχές.

........................................

Τα τελευταία παλιά σπιτάκια του Δήμου, εκεί που έμενε ένας ηλικιωμένος χωρίς αυτοκίνητο και στον οποίο κάποιος γείτονας προηγουμένως μπορούσε να παρκάρει, καταλαμβάνεται τώρα από τους χώρους στάθμευσης της πολυκατοικίας, οι οποίοι πολλές φορές μάλιστα καταλαμβάνουν ολόκληρο το τετράγωνο, με ταυτόχρονη ζήτηση επί πλέον χώρου για στάθμευση, από τα δεύτερα και τρίτα αυτοκίνητα των νέων ενοίκων. Το να προσπαθούμε να κάνουμε σε ορισμένες μεμονωμένες περιοχές πολύ μεγάλους χώρους στάθμευσης, το μόνο που αντιμετωπίζουμε είναι η αντίδραση των γειτόνων. Πρώτα χτίζουμε πόλεις χωρίς προδιαγραφές, τις γεμίζουμε με μπετόν και όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, θυμόμαστε να τρυπάμε για υπόγειους χώρους στάθμευσης.


Στο δήμο μας έχουμε στοιβαχτεί. δεν χωράμε. δεν μπορούν να τηρηθούν πια τα μέτρα ασφάλειας για τους κάτοικους αυτής της περιοχής

Σε μία σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, όχι μόνο δεν είναι φυσιολογικό αλλά είναι επικίνδυνο να ζουν μέσα σε μία περιοχή τόσοι άνθρωποι. Σε περίπτωση σεισμού ή άλλης θεομηνίας πως θα μπορέσει αυτός ο κόσμος να προστατευθεί; Πώς θα μπορέσει να ξεφύγει από τις πολυκατοικίες και να βρεθεί σε «ανοιχτή» περιοχή αν μη τι άλλο για να μην του πέσει καμιά γλάστρα στο κεφάλι; Πού θα οδηγηθούν τα παιδιά των διαφόρων σχολείων σε τέτοια περίπτωση για να αποφύγουν τον κίνδυνο που διατρέχουν; Πού θα βρεθεί ανοιχτή περιοχή όταν χτίζουμε ακόμη και τα κοτέτσια; Πώς θα πάρει ο κόσμος το αυτοκίνητό του για να απομακρυνθεί, όταν αυτό είναι ήδη εγκλωβισμένο από του γείτονα; Μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσει και σ’ αυτή την περίπτωση τα μέσα συγκοινωνίας; Τι πανδαιμόνιο μπορεί να επικρατήσει σε τέτοια περίπτωση;


Το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων γίνεται σε γειτονίες λόγω του υπερβολικού αριθμού τροχοφόρων και πεζών. Με το παραμικρό λάθος του οδηγού αυτοκίνητου, μοτοσικλετιστή ποδηλάτη η πεζού υπάρχει παρά πολύ μεγάλη πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα.


Οπουδήποτε στοιβάζεται πέραν του φυσιολογικού ορίου κόσμος και αντικείμενα, είτε αυτό είναι ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο, είτε λεωφορείο, είτε πλοίο, είτε τρένο, είτε αεροπλάνο, είτε κέντρο διασκέδασης είτε σχολείο είτε παράλια είτε πόλη κ.τ.λ. δεν τηρούνται τα μέτρα για την ασφάλεια μας.


Δεν γίνεται να χτίζονται πια στην περιοχή μας άλλες πολυκατοικίες οι οποίες επιβαρύνουν το πληθυσμιακό πρόβλημα.

Δεν γίνεται πια να εκδίδονται άδειες οικοδομής για να εξυπηρετούνται διάφορα συμφέροντα του Δήμου. Δεν επιτρέπεται εκεί που κατεδαφίζεται μία πολυκατοικία που κατά λάθος χτίστηκε σε πολύ ακατάλληλη θέση και σε επικίνδυνη στροφή, να δίνεται άδεια για να ξαναχτιστεί από την αρχή.


Ο Δήμος θα έπρεπε να δεσμεύσει οικόπεδα και παλιές πολυκατοικίες και να υιοθετήσει μία μακροχρόνια πολιτική σύμφωνα με τη οποία σιγά-σιγά να απαλλοτριώνει τα ελάχιστα οικόπεδα, τα παλιά σπίτια και τις παλιές πολυκατοικίες με τα ακατάλληλα διαμερίσματα, όχι μόνο για να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης τις οποίες να εκμεταλλεύεται ο ίδιος, αλλά και για να ζούμε πιο ανθρώπινα. Θα ‘πρεπε να γίνουν σχέδια, ούτως ώστε τουλάχιστον μετά έστω και από κάποια χρόνια να γίνει η περιοχή πιο ανθρώπινη, ασφαλής και ρυμοτομημένη, με πεζοδρόμια, πάρκα κ.τ.λ.


80) Στον Δήμο Ζωγράφου, θα ‘πρεπε να δημιουργηθεί τμήμα του οποίου το αντικείμενο να είναι η ασφάλεια των πολιτών. Τμήμα με προσωπικό καταρτισμένο σε τέτοιου είδους θέματα, το οποίο να συντονίζει τις ενέργειες κάθε τμήματος και να ελέγχει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια των κατοίκων.


Επικίνδυνα σημεία στο Δήμο είτε λόγω κακής και ελλιπούς σήμανσης, είτε λόγω κακής ρυμοτομίας ή κακοτεχνίας στους δρόμους, υπάρχουν πάρα πολλά. Εγκρίσεις και εκπονήσεις μελετών από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου (αν υπάρχουν) είτε από την Περιφέρεια είτε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ για συγκεκριμένα και μεμονωμένα σημεία δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

81) Επιβάλλεται η εκπόνηση μίας ενιαίας μελέτης για όλους τους δρόμους των οποίων η συντήρηση ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου, με αντικείμενο την σήμανση (κατακόρυφη και οριζόντια), σηματοδότηση, επανέλεγχο της κλίσης των δρόμων, και εντοπισμό των κακοτεχνιών. Στην μελέτη αυτή επιβάλλεται να ληφθούν υπ’ όψιν και τα επικίνδυνα σημεία τα οποία επισημαίνουν και καταγγέλλουν οι πολίτες, καθώς και οι εισηγήσεις πολιτών για διόρθωση.


Σοβαρά θέματα όπως η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας τόσο των μόνιμων κατοίκων αλλά και κάθε διερχόμενου πολίτη και μη από τον Δήμο μας κύριε Δήμαρχε, δεν σηκώνουν αναβολή. Ειδικά σε δρόμους πολυσύχναστους και ειδικότερα σε δρόμους όπου καθημερινά περνούν φοιτητές, μαθητές και μικρά παιδιά. Ορισμένα έξοδα του Δήμου είναι πολυτέλεια, όταν και όσο υπάρχουν θέματα ασφάλειας άλυτα.


Προς διευκόλυνσή σας, έχω υπογραμμίσει και αριθμήσει όλα τα επικίνδυνα σημεία στα οποία αναφέρομαι μαζί με τις εισηγήσεις μου και για τα οποία χρειάζομαι κάποια απάντηση.


Ευελπιστώντας ότι οι εισηγήσεις μου θα εισακουστούν, περιμένω να ενεργήσετε σύντομα.


Αριθμός πρωτοκόλλου 10225 25/06/08


Με εκτίμηση

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

E-Mail Chrystalla57@gmail.com

chrystalla@tellas.gr

http://greekroadsafety.blogspot.com/

http://educationsuggestions.blogspot.com/


Η επιστολή έχει αποσταλεί επίσης στην Περιφέρεια Αττικής -Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία μετά από διαμαρτυρία μου σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου και στο Πολιτικό Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού, πείστηκε ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΚΟΚ έχει κάποιες υποχρεώσεις στα επικίνδυνα σημεία του Δήμου.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ


Συνέχεια αλληλογραφίας με ΔΜΕΟ για επικίνδυνα σημεία Δήμου Ζωγράφου

Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα

Ζωγράφου Τ. Κ. 15773

3 Φεβρουαρίου 2009


Υπ’ όψιν κυρίου Πανουτσόπουλου

Προς Την Γενική Γραμματεία

Δημοσίων Έργων

Του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Δ.Μ.Ε.Ο.

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 19

Τ. Κ. 11473


Κύριοι,


Ευχαριστώ για την από 28 Νοεμβρίου 2008 και με αριθμό Πρωτοκόλλου ΔΜΕΟ/οικ.8806/στ-ζ/2688/Φ.255 επιστολή σας, μετά από διαμαρτυρία μου σε όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου που αφορά τις υποχρεώσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Α) Αρμοδιότητες ΓΓΔΕ σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΚΟΚ:

Χαίρομαι που η αρμόδια Υπηρεσία της ΓΓΔΕ (ΔΜΕΟ) του ΥΠΕΧΩΔΕ εφαρμόζοντας επιτέλους το άρθρο 10 του Κ.Ο.Κ. απέστειλε το απόσπασμα της επιστολής μου στον Δήμαρχο Ζωγράφου ζητώντας του να προβεί στις κατά Νόμο ενέργειες αποκατάστασης της σήμανσης όπου τυχόν υπάρχουν σφάλματα και προβλήματα.

Χαίρομαι επίσης ιδιαίτερα για την δέσμευση της Υπηρεσίας σας ότι σε περίπτωση που μετά από παρέλευση εύλογου χρονικού διαστήματος δεν υπάρξει λύση, η ΓΓΔΕ μέσω των Υπηρεσιών της θα προβεί σε κάθε πρόσφορη ενέργεια για αντιμετώπιση του θέματος.

Επιτρέψετέ μου τώρα που έχει διευκρινιστεί το θέμα των αρμοδιοτήτων της ΓΓΔΕ σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κ.Ο.Κ. να σας στείλω ολόκληρη την από 19/06/08 επιστολή μου προς τον Δήμαρχο Ζωγράφου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε καμία ενέργεια. Προς διευκόλυνσή σας, έχω σημειώσει στην επιστολή αυτή τα σημεία τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ και σας παρακαλώ πολύ, να προβείτε στην ίδια νόμιμη και σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. διαδικασία, ζητώντας από τον κ. Δήμαρχο να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες στα σημεία αυτά. Πληροφοριακά, η επιστολή αυτή έχει σταλεί με συνοδευόμενη επιστολή καταγγελίας του Δήμου Ζωγράφου στην Περιφέρεια Αττικής και στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. .......................................

......................................

-Αντίγραφο της επιστολής αυτής έχει σταλεί στο Γραφείο του κ. Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ και στον Διευθυντή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κύριο Γιαννόπουλο.

-Οι απόψεις μου για οδική ασφάλεια βρίσκονται στο site μου.

Αριθμός Πρωτοκόλλου 847 6/02/09


Με εκτίμηση

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

E-Mail Chrystalla57@gmail.com

chrystalla@tellas.gr

http://greekroadsafety.blogspot.com/

http://educationsuggestions.blogspot.com/



ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΜΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΔΜΕΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ