Wednesday, October 27, 2010

ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ ΔΕΝΔΡΟ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ;

ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΔΕΝΔΡΟ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ;

Από τις 19 Ιουνίου 2008 και με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 10225 25/06/08 επιστολή μου ενημέρωσα τόσο τον Δήμαρχο Ζωγράφου όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ότι το ένα από τα πεύκα στο μικρό παρκάκι, μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου Γ. Σισμάνη και Γρ. Κουσίδου, έχει γείρει πάνω στο διπλανό πεύκο εισηγούμενη να ελεγχθεί το προβληματικό δένδρο.

Με την από 05/03/2009 και με αριθ. Πρωτ.3436 επιστολή του τμήματος πρασίνου η απάντηση ήταν: «Στο πάρκο Ελευθερίου Βενιζέλου-Γ. Σισμάνη & Κουσίδου υπάρχει όντως ένα πεύκο το οποίο έχει γύρει και παρακολουθούμε τακτικά το βαθμό επικινδυνότητας (λόγω κλίσης) ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα από πιθανή πτώση. Στη φιλοσοφία μας είναι η διατήρηση -βελτίωση του πρασίνου και όχι η αφαίρεση (κόψιμο, τσιμεντοποίηση κ.τ.λ.)

Στις 16 Μαρτίου 2009 με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 5084 6/04/09 επιστολή μου προς το τμήμα πρασίνου του Δήμου, επανέλαβα την εισήγησή μου τονίζοντας ότι «…κανένας δεν θα ήθελε να κόβονται χωρίς σοβαρό λόγο δένδρα σ’ αυτή την πόλη. Όμως η γειτονιά είναι πολυσύχναστη και καθημερινά περνούν από το σημείο πολλά παιδιά, αφού στην περιοχή υπάρχουν 4 δημοτικά σχολεία, 2 γυμνάσια, 2 Λύκεια, πιο πάνω είναι το Πανεπιστήμιο, περνά κόσμος για την εκκλησία, τη Λαϊκή αγορά κ.τ.λ.»

Τόνισα ότι κανένας δεν μπορεί να καθορίσει την χρονική στιγμή που ένα τέτοιο δένδρο μπορεί να πέσει εξ αιτίας ενός δυνατού ανέμου ή ενός επικίνδυνου καιρικού φαινομένου. Ότι την στιγμή που το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου μιλά για πιθανή πτώση, το συγκεκριμένο δένδρο θα έπρεπε ήδη να είχε κοπεί. Θα έπρεπε μάλιστα να είχε ήδη φυτευτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ένα νέο δένδρο δίπλα στο προβληματικό που θα το αντικαθιστούσε σε κάθε περίπτωση. Τόνισα επίσης ότι αγάπη και προστασία του πρασίνου και γενικά του περιβάλλοντος είναι αγάπη για τον άνθρωπο. Είναι μέσα για την επιβίωση του ανθρώπου. Ότι δεν επιλέγουμε την επιβίωση δένδρου εις βάρος της ανθρώπινης ζωής.

Παρακάλεσα μάλιστα αφού ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου, να καλέσουν οπωσδήποτε το Δασαρχείο Αθήνας για αυτοψία του προβληματικού δένδρου.»

Φυσικά την ενημέρωση του Δασαρχείου Αθηνών την έκανα εγώ με την με αριθμ. Πρωτοκ. 629 26/03/09 επιστολή μου απευθυνόμενη στον διευθυντή κ. Αμοργιανιώτη ζητώντας να ελεγχθεί το προβληματικό δένδρο.

Με την από 19/11/2009 και με αριθμ. Πρωτ. 2561 επιστολή του, το Δασαρχείο Αθηνών ενημέρωσε την Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Ζωγράφου και κοινοποίησε σε μένα την ίδια ότι το συγκεκριμένο δένδρο ελέγχθηκε και αποφασίστηκε η κοπή του κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Την παρουσία των υπαλλήλων του Δασαρχείου, την λήψη απαραίτητων μέτρων για να ελαχιστοποιηθεί η πρόκληση φθοράς της γύρωθε βλάστησης, μετά την υλοτομία άμεσα να φυτευτεί άλλο δένδρο, οι δαπάνες των εργασιών θα βαρύνουν τον Δήμο Ζωγράφου ο οποίος υποχρεούται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και την αποφυγή ατυχημάτων κ. τ. λ.

Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την ημερομηνία ειδοποίησης του Δήμου Ζωγράφου από το Δασαρχείο Αθηνών και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια. Το επικίνδυνο δένδρο είναι ακουμπισμένο στο διπλανό του κι εμείς πρέπει να προσευχόμαστε ο άνεμος να φυσάει από την πλευρά που βολεύει για να μην το ξεριζώσει.

25 Οκτωβρίου 2010

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

Πολιτικός Επιστήμων

E-Mail Chrystalla57@gmail.com

http://greekroadsafety.blogspot.com/

http://educationsuggestions.blogspot.com/