Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα
Ζωγράφου Τ. Κ. 15773
26 Φεβρουαρίου 2009
Υπ’ όψιν κυρίου Κούρτη
Προς την Διεύθυνση Πρασίνου και
Περιβάλλοντος
Δήμου Ζωγράφου
Αγίου Νικολάου 49 & Γρηγ. Κουσίδη
Τ. Κ. 15772
Κύριοι,
Περιμένω απάντηση στην από 1 Δεκεμβρίου 2008 και με αριθμό πρωτοκόλλου 17462 2/12/08 επιστολή μου προς την διεύθυνσή σας, την οποία και εσωκλείω. Τα συνημμένα της τα έχετε στο αρχείο σας.
Ειδικότερα, εκτός των άλλων σας παρακαλώ πολύ να με ενημερώσετε για τις ενέργειές σας όσο αφορά το πεύκο στο μικρό πάρκο Κουσίδου- Σισμάνη- Ελ. Βενιζέλου κι αν έχει ενημερωθεί το δασαρχείο.
Με εκτίμηση
Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου
E-Mail Chrystalla57@gmail.com
http://greekroadsafety.blogspot.com/
http://educationsuggestions.blogspot.com/
Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα
Ζωγράφου Τ. Κ. 15773
16 Μαρτίου 2009
Προς την Διεύθυνση Πρασίνου και
Περιβάλλοντος
Δήμου Ζωγράφου
Αγίου Νικολάου 49 & Γρηγ. Κουσίδη
Τ. Κ. 15772
Κύριοι,
Αναφέρομαι στην από 8 Δεκεμβρίου 2008 και με αριθμό πρωτοκόλλου 17462 απαντητική επιστολή σας σε θέματα που αφορούν το τμήμα πρασίνου του Δήμου Ζωγράφου και στα οποία αναφέρομαι στην από 19 Ιουνίου 2008 και με αριθμό πρωτοκόλλου 10225 25/06/08 επιστολή μου προς τον Δήμαρχο Ζωγράφου.
Α) Το Δένδρο στο χώρο πρασίνου που περικλείεται από τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου Γρ. Κουσίδου και Γ. Σισμάνη:
Όπως αναφέρω και στην προηγούμενη επιστολή μου «Το ένα από τα πεύκα στο μικρό παρκάκι μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου, Γεωργίου Σισμάνη και Γρηγορίου Κουσίδου, έχει γείρει πάνω στο διπλανό πεύκο. Δεν έχει σημασία η σταθερότητα του διπλανού-βοηθητικού πεύκου, διότι με τον αέρα φυσικά το προβληματικό δένδρο θα μπορούσε να πέσει στην αντίθετη πλευρά».
Μένω στη γειτονιά και όπως εγώ έτσι κι άλλοι γείτονες έχουν προσέξει ότι όσο πάει το δένδρο γέρνει και περισσότερο. Μάλιστα, εκτός από την κλίση που αρχίζει από το έδαφος, οπτικά φαίνεται ότι ο κορμός είναι ραγισμένος κάπου στη μέση του δένδρου.
Οι ίδιοι αναφέρετε στην απάντησή σας ότι «υπάρχει όντως ένα πεύκο το οποίο έχει γείρει και παρακολουθούμε τακτικά το βαθμό επικινδυνότητας (λόγω κλίσης) ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα από πιθανή πτώση. Στη φιλοσοφία μας είναι η διατήρηση-βελτίωση του πρασίνου και όχι η αφαίρεση (κόψιμο τσιμεντοποίηση κ.λπ.)»
Κύριοι, κανένας δεν θα ήθελε να κόβονται χωρίς σοβαρό λόγο δένδρα σ’ αυτή την πόλη. Εξ άλλου το μικρό πάρκο στο οποίο αναφέρομαι στολίζει τη δική μου γειτονιά και έχω περισσότερους λόγους να θέλω να υπάρχει. Η γειτονιά όμως είναι πολυσύχναστη. Περνούν πολλά παιδιά διότι υπάρχουν 4 δημοτικά σχολεία, 2 γυμνάσια, 2 Λύκεια, είναι πιο πάνω το Πανεπιστήμιο και περνούν φοιτητές, είναι δρόμος για την εκκλησία, τη Λαϊκή κ.τ.λ.
Ομολογείτε «πιθανή πτώση» ενός γέρικου και μάλιστα άρρωστου πεύκου το οποίο αν πέσει μπορεί να στοιχίσει ζωές αθώων ανθρώπων και μιλάτε για παρακολούθησή του ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα από την πτώση του; Ποιος μπορεί να καθορίσει την χρονική στιγμή που ένα τέτοιο δένδρο μπορεί να πέσει εξ αιτίας ενός δυνατού ανέμου ή ενός επικίνδυνου καιρικού φαινομένου; Τη στιγμή που υπάρχει η πιθανότητα το συγκεκριμένο δένδρο να πέσει και να σκοτώσει θα έπρεπε ήδη να είχε κοπεί. Θα έπρεπε μάλιστα να είχε ήδη φυτευτεί από το τμήμα πρασίνου του Δήμου Ζωγράφου ένα νέο δένδρο δίπλα στο προβληματικό που θα το αντικαθιστούσε σε κάθε περίπτωση, αφού η φιλοσοφία σας όπως λέτε είναι «η βελτίωση του πρασίνου και όχι η τσιμεντοποίηση». Η αγάπη και προστασία του πρασίνου και γενικά του περιβάλλοντος είναι αγάπη για τον άνθρωπο. Είναι μέσα για την επιβίωση του ανθρώπου. Δεν επιλέγουμε την επιβίωση δένδρου εις βάρος της ανθρώπινης ζωής.
Παρακαλώ πολύ αν ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου, να καλέσετε οπωσδήποτε το Δασαρχείο Αθήνας για αυτοψία του προβληματικού δένδρου.
Β) Τα φυτά στο ίδιο επίσης παρκάκι μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου, Γ. Σισμάνη και Γρ. Κουσίδου:
Αναφέρω στην ίδια επιστολή μου ότι «είναι τόσο πυκνά, που οι οδηγοί οι διερχόμενοι από Άγιο Θεράποντα επί της Ελευθερίου Βενιζέλου για Κουσίδου, δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη του μικρού μέρους της οδού Κουσίδου πίσω από το παρκάκι από αριστερά τους».
Εισηγούμαι: «Τα φυτά αυτά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με δένδρα τα οποία να έχουν καθαρό και ψηλό κορμό. Προς το παρόν τα υπάρχοντα φυτά θα πρέπει να κλαδευτούν στο κάτω μέρος και στη γωνία του πάρκου για να υπάρχει ορατότητα».
Μου απαντάτε ότι «Τα φυτά του πάρκου κλαδεύονται τακτικά ώστε να υπάρχει ορατότητα» και ότι «διαφωνείτε» με την εισήγησή μου.
Κύριοι, με το κλάδεμα τα φυτά αυτά φουντώνουν και κρύβουν περισσότερο την ορατότητα στους διερχόμενους οδηγούς. Θα ήταν καλύτερα για λόγους ασφάλειας να τα αφήνατε πρώτα να ψηλώσουν καθαρίζοντας τον κορμό τους. Για το συγκεκριμένο σημείο πρέπει να βρεθεί λύση διότι γίνονται συχνά ατυχήματα. Διέρχονται καθημερινά νέοι άνθρωποι με μηχανάκια διανέμοντας σουβλάκι και πίτσες για να βγάλουν μεροκάματο. Μία πρασινάδα η οποία με το πολύ κρύο καταστρέφεται και ξαναγεννιέται χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση δεν έχει περισσότερη αξία από την ανθρώπινη ζωή και σωματική ακεραιότητα. Επιβάλλεται για το συγκεκριμένο σημείο να συνεργαστείτε με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και τη Δημοτική αστυνομία για να βρεθεί ένας τρόπος ούτως ώστε να ζήσουν και τα φυτά αλλά να μην κινδυνεύουν και οι άνθρωποι.
Αναφέρω τις εισηγήσεις που έχω κάνει για το συγκεκριμένο σημείο στην από 19 Ιουνίου 2008 επιστολή μου προς τον κ. Δήμαρχο. (σελ.5 επιστολής μου)
«Οι διερχόμενοι επί της Κουσίδου οδηγοί, στο σημείο όπου ενώνεται ο δρόμος με το τέλος της Ελ. Βενιζέλου, δεν έχουν ούτε ένα προειδοποιητικό σήμα ότι βγαίνει δρόμος από δεξιά.
23) Στην γωνία όπου ενώνονται οι δύο δρόμοι, Ελ. Βενιζέλου και Κουσίδου, στο τέλος του μικρού πάρκου, θα ‘πρεπε να τοποθετηθεί πινακίδα η οποία να προειδοποιεί τον επί της Κουσίδου οδηγό ότι υπάρχει διακλάδωση με λοξή οδό από δεξιά, όσο και πινακίδα που να προειδοποιεί τον επί της Ελ. Βενιζέλου οδηγό ότι υπάρχει διακλάδωση με λοξή οδό από αριστερά. Να γίνει διαγράμμιση απαγορεύσεως κινήσεως οχημάτων στην γωνία που σχηματίζουν οι δύο δρόμοι, η οποία λειτουργεί και σαν προειδοποίηση για μείωση ταχύτητας αμφοτέρων των οδηγών.
…….. η πινακίδα του STOP στο τέλος της Ελ. Βενιζέλου…… δεν φαίνεται από τους οδηγούς λόγω της ανηφορικής κλίσης του δρόμου αλλά και των μόνιμα παρκαρισμένων αυτοκινήτων στη στροφή.
24) Να τοποθετηθεί πινακίδα του STOP στο σωστό ύψος και στη σωστή θέση.
25) Στο σημείο αυτό να τοποθετηθεί στο οδόστρωμα συνεχής γραμμή επί του πλάτους της Ελ. Βενιζέλου. Θα μπορούσε ακόμα να αναγραφεί η λέξη STOP στο οδόστρωμα.
26) Θα ‘πρεπε επίσης να τοποθετηθούν τόξα κατεύθυνσης πορείας στο ύψος του αριθμού 3 περίπου της Κουσίδου, που να δείχνουν την πορεία του δρόμου».
Γ) Όσον αφορά τις ζαρντινιέρες στην λεωφόρο Παπάγου και Γεωργίου Ζωγράφου, δεν απαντάτε στο ερώτημά μου «…. αν το ύψος των ζαρντινιέρων αυτών έχει καθοριστεί κατόπιν μελέτης ανάλογα με την κλίση του δρόμου και τις απαιτήσεις της περιοχής τηρώντας κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας ή αν ο ακαλαίσθητος τσιμεντένιος όγκος τους εξυπηρετεί μόνο λόγους διακοσμητικούς» (σελ. 3 ερωτ. 12 επιστολής μου)
Όσο κι αν κλαδεύετε τα φυτά, επαναλαμβάνω ότι το ύψος των ζαρντινιέρων από μόνο του χωρίς φυτά εμποδίζει την ορατότητα στους διερχόμενους οδηγούς. Δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 20 εκατοστά σ’ όλα τα σημεία. Τα δε φυτά σ’ αυτές θα έπρεπε να είναι θαμνώδη ή δένδρα με ψηλό και καθαρό κορμό για λόγους ορατότητας.
Δ) Για τις δενδροφυτεύσεις των πεζοδρομίων λέτε συγκεκριμένα ότι «προϋπήρχαν».
Δεν σας κατηγόρησε κάποιος ότι εσείς ευθύνεστε για την όλη κατάσταση των πεζοδρομίων. Κάποιοι κάποτε, σε άλλες εποχές με ελάχιστα τροχοφόρα, φύτευαν δένδρα στα πεζοδρόμια. Εμείς τώρα τι κάνουμε; Κάποιοι αποφάσισαν να μην αφήνουν χώρους πρασίνου χτίζοντας ακόμα και τα κοτέτσια και όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι αναγκάστηκαν να δενδροφυτεύουν τα πεζοδρόμια τα οποία ευτυχώς δεν μπορούν να χτίσουν. Τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς. Είναι απάνθρωπο για ανάπηρους να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν. Είναι παράλογο σε ένα από τους πιο πυκνοκατοικημένους Δήμους της Αττικής τα παιδάκια να πηγαίνουν στο δημοτικό περπατώντας και κινδυνεύοντας στον δρόμο, και οι νεραντζούλες να κατέχουν πρώτη θέση στα στενά πεζοδρόμια. Ήδη έγινε συντήρηση των πεζοδρομίων σε πολλές περιοχές στο Δήμο και ήταν μια ευκαιρία να γίνει κάποια μελέτη σχετικά με το πρόβλημα της δενδροφύτευσης.
Ε) Όσον αφορά τα δένδρα που βρίσκονται σε πεζοδρόμια δίπλα σε πάρκο ή δασική έκταση έχω εισηγηθεί την μεταφορά τους εντός αυτών. Μου απαντάτε ότι «διαφωνείτε». Δεν αναφέρεστε όμως για ποιο λόγο διαφωνείτε. Ακόμα και σε τέτοια σημεία θεωρείτε ότι είναι λογικό οι άνθρωποι να κυκλοφορούν στον δρόμο κινδυνεύοντας;
Εξ άλλου δεν εισηγήθηκα να καταστραφούν. Να μεταφερθούν εισηγήθηκα. Νομίζω ότι η αγάπη για το πράσινο έχει παρεξηγηθεί πλήρως.
ΣΤ) Επαναλαμβάνω ότι τα δένδρα πρέπει να κλαδεύονται όποτε απειλείται η ασφάλεια του πολίτη και όχι μόνο στα καθορισμένα χρονικά διαστήματα που έχουν τεθεί για την επιβίωση του δένδρου. Για τη λεωφόρο Παπάγου σας πήρα επανειλημμένα τηλέφωνο για σημεία που τα δένδρα έκρυβαν τα φανάρια. Το κλάδεμα έγινε μόνο όταν ήλθε ο χρόνος κλαδέματος.
Ζ) Όσο για τη μουριά που βρίσκεται μεταξύ Παπαδιαμαντοπούλου και Παπάγου και κρύβει την πινακίδα του STOP κι όπως λέτε ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, την στιγμή που περιέπεσε στην αντίληψή σας θα έπρεπε η δική σας υπηρεσία να ειδοποιήσει την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων.
Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στην Διεύθυνση του Δασαρχείου Αθηνών υπ’ όψιν του Διευθυντή κυρίου Γεωργίου Αμοργιανιώτη, ζητώντας την παρέμβασή του για έλεγχο του δένδρου στο πάρκο Ελευθερίου Βενιζέλου, Γρηγορίου Κουσίδου και Γεωργίου Σισμάνη.
Με εκτίμηση
Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου
E-Mail Chrystalla57@gmail.com
http://greekroadsafety.blogspot.com/
http://educationsuggestions.blogspot.com/